Fietsmodus App

Fietsmodus App

 
Ook wij zien dat telefoongebruik op de fiets erg gevaarlijk is. Om dit gevaar tegen te gaan heeft de overheid sinds kort de Fietsmodus app geïntroduceerd. Deze applicatie moet er voor zorgen dat men minder op hun telefoon zit tijdens het rijden. De app groots geïntroduceerd, zoals u mogelijk al heeft gezien.

Afbeeldingsresultaat voor fietsmodus app.
 
Ook lazen wij dit aangrijpende verhaal over de beweegredenen voor deze lancering. 
Lancering Fietsmodus-app met vader van Tommy-Boy, Metro 4 oktober 2016 om 06:00 door Iris Hermans

Maandag werd de landelijke Fietsmodus-app gelanceerd op het Clusius College. Vader van Tommy-Boy vertelde zijn verhaal. 
Butterflies Hij had het nummer Butterflies van Tiësto in zijn oren toen hij werd doodgereden. De automobilist had hij niet zien aankomen, hij was druk bezig met het finetunen van zijn Spotify playlist op zijn telefoon. Die avond zou hij acte de présence geven als dj op het feestje van zijn zusje en wilde echt iets goeds neerzetten. Tommy-Boy Kulkens mocht net geen veertien kaarsjes uitblazen, in augustus 2015 overleed hij.

Lekkerste kind
„Hij had die zomer voor de allereerste keer getongzoend op vakantie in Frankrijk, met een heel mooi lief meisje.” Vader Michael, twee druppels water met zijn zoon, staat voor de brugklasleerlingen van het Clusius College in Amsterdam Noord. Het was een kind net als jullie, vervolgt hij. „Hij hield van atletiek en wilde later dj worden. Of goochelaar, of astronaut…” Hij was was het lekkerste kind van de wereld, glimlacht hij. „Dat zegt iedereen natuurlijk over zijn eigen kind, maar Tommy-Boy was het echt.”

Gewaarschuwd
Hij had hem wel duizend keer gewaarschuwd: stop dat ding weg op de fiets! Al die keren ging het goed, tot die zomerdag in augustus. Hij was op weg naar zijn atletiekvereniging in Bussum, fietste het bos uit en wilde in een keer oversteken. Hij keek niet naar links of rechts, zijn blik was op zijn telefoon gericht. En toen was daar de klap. „Zijn oordopjes zaten over de autospiegel van de bestuurder heen, maar zijn telefoon was nog heel.” 

Wethouder Litjens
De leerlingen van deze kleine en persoonlijke VMBO Groen school waar planten en dieren een belangrijke rol spelen, zijn er stil van. Velen van hen komen elke dag met de fiets en hebben de Fietsmodus-app, waarmee je een stuk veiliger door het verkeer gaat en daarmee zelfs prijzen kunt winnen, al gedownload. „Heel goed”, complimenteert wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer) hen. Hij vraagt zich af of iets op je telefoon zo belangrijk kan zijn tijdens het fietsen dat het niet even kan wachten.

Even afstappen?
Brugklasser Niek vond toen zijn oma was overleden wel plausibel. „Mijn moeder appte over de crematie en al die shit.” Maar dan kan je toch juist beter even afstappen? reageert Litjens. Niek knikt, daar heeft de wethouder wel een punt. Op de vraag of een verbod zou helpen, wordt sterk gereageerd. Nee, klinkt het luid. Maar een afspraak met je ouders (zie hieronder) valt wel in de smaak. Niek wil nog even het woord. Hij heeft zojuist besloten er helemaal mee te stoppen, verklaart hij plechtig. „Ik vind het verhaal van Tommy-Boy zo heftig, het had ook mij kunnen overkomen.” 

Contract
Michael Kulkens denkt elke dag aan zijn zoon en altijd met een lach. „Natuurlijk is er ook verdriet, maar als mijn vrouw, dochter en ik aan Tommy-Boy denken, herinneren we ons vooral wat voor lekker ding het was.” Elke maandag gaat hij langs scholen om kinderen het verhaal van zijn zoon te vertellen. T-Butterfly heet zijn stichting en op zijn website kan een contract worden uitgeprint, waarop kinderen met hun ouders een afspraak maken: de een gebruikt geen telefoon meer op de fiets, de ander niet meer in de auto. „En wie verliest, moet bijvoorbeeld een maand lang de wc schoonmaken!”

Trotse vader
Waar velen zijn zoon nu kennen als ‘dat verongelukte jongetje met die telefoon’, herinnert hij zijn zoon als zijn Tommy-Boy: de jongen die altijd een lach op zijn gezicht had, hem elke dag ’een levensvraag’ stelde, zijn pizza met iedereen deelde… Kulkens kijkt even omhoog, ,,ik ben vooral heel trots dat ik 13 jaar en elf maanden zijn vader mocht zijn.” 
 
Houd dan ook de wegen veilig en download de app.
 
Veel veilige kilometers toegewenst,

Van de Reijt team.