Bandenspanning

Op welke spanning moeten mijn fietsbanden?

Gokje: Je staat vast niet vaak stil bij de bandenspanning van je elektrische fiets. Een gemiste kans, want met je banden op de juiste spanning fiets je langer én lekkerder.

Hoe hard u een band moet oppompen hangt af van het type band. Hoe dunner de band is, hoe harder u hem eigenlijk moet oppompen. Een trend is om bredere ballonbanden  op stadsfietsen te monteren. Deze banden hoeft u minder hard op te pompen.
De eigenschappen van een buitenband komen het beste tot zijn recht tussen een bepaalde bandenspanning. Deze bandenspanning staat (bijna) altijd op de buitenband. Dit kunt u gewoon aflezen op de zijkant van de band.


Hoe weet ik hoe hard mijn banden zijn?
Wanneer u een Frans of een autoventiel heeft kunt u de bandenspanning aflezen met bepaalde fietspompen (meer informatie over soorten ventielen). Dit zijn fietspompen met een spanningsmeter erop. Op deze meter kunt u gemakkelijk en snel de huidige bandenspanning aflezen. Bijvoorbeeld de Topeak vloerpomp JoeBlow Max:
Topeak vloerpomp/baanpomp Joe Blow Max Twinhead


Topeak vloerpomp JoeBlow Max
https://www.vandereijtfietsen.nl/accessoires/pompen/topeak-vloerpomp-joeblow-max

Ondanks dat u met een pomp als deze ook gewoon de Hollandse ventielen kunt oppompen is de bandenspanning die de pomp aangeeft minder nauwkeurig. Controleer in dat geval de spanning altijd even met uw handen door in de buitenband te knijpen. Knijp altijd in de zijkant van de band en niet op het loopvlak! Op het loopvlak zit in sommige banden een dikke anti-leklaag waardoor de band altijd hard zal aanvoelen.

Meer informatie over de verschillende ventielsoorten kunt u hier lezen.