Het onderhouden van uw brookszadel

Het onderhouden van uw brookszadel

Hoe bepaal ik of ik het correcte niveau van spanning heb bij mijn Brooks zadel? 

Je zadelspanning is tijdens de productie correct ingesteld door Brooks. Deze spanning zou goed moeten zijn voor de eerste zes maanden dat u het zadel bezit.
Brooks adviseert dat u na elk half jaar het zadel inspecteert; er zijn richtlijnen om u te helpen beslissen of er meer spanning moet worden toegevoegd:


" Het doel is om een ​​vrij vlak profiel op het leer te behouden, gezien vanaf de zijkant, net als toen het nieuw was." 


Om de spanning te verhogen, moet u de spanpinmoer draaien zodat deze naar de achterkant van het zadel beweegt (gezien vanaf de voorkant van het zadel, zal dit een draai met de klok mee aan de sleutel zijn).  Dit zal het leer aantrekken en 'doorzakken' voorkomen.
Gewoonlijk zou slechts tussen ¼ en één complete moersleutelrotatie voldoende moeten zijn om het spanningsprobleem te corrigeren. U moet ook oppassen voor overspanning:
U kunt het leer voorstellen als de hamstring van een professionele atleet; het toevoegen van te veel spanning, in een bepaalde aanpassingsperiode, zal trekken en kan zelfs de binnenste vezels van het leer scheuren. Verstel nooit een nat zadel.


Hoe vaak moet ik profide (Brooks zadelvet) op mijn Brookszadel plaatsen ?


De primaire functie van Brooks Proofide is om het leer te voeden en het soepel te houden en te voorkomen dat het uitdroogt met de jaren. Met dit in gedachten is het over het algemeen niet nodig om Proofide op een nieuw zadel aan te brengen. In plaats daarvan wordt aanbevolen om het na elke zes maanden toe te passen.
Brooks Proofide moet spaarzaam op het bovenoppervlak van het leer worden aangebracht, net genoeg om het hele bovenoppervlak te bedekken. Dit moet dan enkele uren (misschien 's nachts) op het leer worden geladen om het vet in het binnenste van de vezels te laten intrekken, voordat het grondig wordt afgedaan met een zachte doek. Ook kunt u gebruik maken van het brooksonderhoud set waar alle benodigdheden inzitten om uw zadel te onderhouden.


Sommige Brooks-zadelbezitters gebruiken Proofide voor nog twee andere doeleinden:

a. Als het zadel na enige tijd van gebruik overmatig ongemak geeft, kan Proofide het leer zachter maken en het dus gemakkelijker in te breken.
b. Als u regelmatig over natte oppervlakken rijdt (vooral als uw fiets geen spatborden heeft), dan zal een coating aangebracht op de onderkant van het leer achterblijven, wat vochtafscherming in het leer kan bieden. 


Het is echter van groot belang rekening te houden met de onomkeerbare schade die kan voortvloeien uit overmatige toediening van Proofide. Het risico bestaat dat het leer te zacht wordt en het gewicht van de berijder niet meer kan dragen. Proofide is een beproefd product waarvan de ingrediënten allemaal bekend zijn bij Brooks. Dit is het enigste vet die we kunnen aanbevelen voor gebruik op een Brooks-leerproduct. Het gebruik van een ander product is afgekeurd en zal ook uw garantierechten in gevaar brengen. Ook kunt u gebruik maken van het brooksonderhoud set waar alle benodigdheden inzitten om uw zadel te onderhouden. 


Waar kan ik reserve onderdelen vinden voor mijn Brooks zadel? 

U kunt uw vervangingsonderdelen voor uw zadel gewoon bij ons in de webshop bestellen. Wanneer u wilt kunt u de onderdelen ook door ons laten monteren. Het is dan wel van belang dat u vantevoren hierover even naar de winkel belt. Wij maken dan met u een afspraak.