Fietsonderhoud

Fietsonderhoud

Fietsonderhoud


Als je je fiets regelmatig gebruikt, zal er af en toe iets stuk gaan. Door goed voor je fiets te zorgen - ook in de winter - kun je erger voorkomen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door de fietsenmaker verlengt de gebruiksduur van je fiets aanzienlijk. Daarnaast kun je zelf wat klein onderhoud aan je fiets uitvoeren. Het kost weinig tijd en zorgt ervoor dat je fiets soepel blijft rijden. Door weer en wind.

Fiets schoonmaken
Maak je fiets van boven naar onderen schoon met een borstel en een warm sopje. Behandel de ketting met een oude tandenborstel. Vergeet niet het vuil onder de spatborden te verwijderen. Spoel u fiets nooit af met een tuinslang. Dit kan ervoor zorgen dat er water in de bewegende delen komt. Gebruik dus geen sproeikop met sterke straal of een hogedrukreiniger! Laat de fiets goed drogen.

Ketting smeren
Maak de ketting schoon met een droge doek. Draai de trapper naar achteren en smeer daarna de ketting in met dunne olie. Doe een druppeltje olie per schakeltje. Draai de ketting een paar keer rond, voor- en achteruit, zodat de olie zich goed verspreidt. Laat de olie een nacht intrekken. Verwijder met een droge doek het overtollige smeermiddel.

Schoonhouden en smeren
Door zout en pekel gaat je fiets sneller roesten. Daarom moet je de fiets ook in de winter goed onderhouden. Zie hierboven hoe je je fiets schoonmaakt en de ketting smeert. Ook de rest van je fiets kun je met een waxspray behandelen.