Rondje Rijn-Waal West

Rondje Rijn-Waal West Heeft u zin om een middag in de buurt te gaan fietsen ? Het Landelijk Fietsplatform heeft voor u de ideale route samengesteld. Deze thematische route van circa 151 km lengte is een aantrekkelijke ronde voor een weekendje fietsen door het Gelders rivierengebied. De route volg je via (delen van) LF-routes en via knooppunten. 

 
  • Thematische fietstocht via LF-routes en knooppunten
  • In twee richtingen bewegwijzerd
  • Geschikt voor een weekendje fietsen Onderweg is het volop genieten van de Waaloever tussen Druten en Gorinchem, de slingerende Linge, de Neder-Rijn én een stukje Utrechtse Heuvelrug. 

Enkele hoogtepunten in de route zijn:
Glasstad Leerdam
De glasindustrie van Leerdam is bekend tot ver over de grens. Het merendeel van de tegenwoordige glasproductie vindt plaats in een fabriek aan de rand van het stadje. Daar vind je ook het Nationaal Glasmuseum. Het oude ambacht van glasblazer wordt nog op kleine schaal uitgeoefend, onder andere in het voormalige stoomgemaal De Oude Horn.

Buren
Het oranjestadje Buren is de moeite waard om te bezichtigen. Het oude centrum is omringd door imposante vestingwerken. Maar ook binnenin valt er veel te zien. Zo kun je onder meer naar het Koninklijk Weeshuis waarin het Museum der Koninklijke Marechaussee is gezeteld. Bezienswaardig is ook de Markt met het oude stadhuis, de waag en de Sint Lambertuskerk.

Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug strekt zich uit van het Gooimeer bij Huizen tot de Nederrijn bij Rhenen. Het hoogste punt is de top van de Amerongse Berg op 68 m boven NAP. Het Amerongse Bos is één van de oudste bossen op de heuvelrug. Sommige grove dennen dateren uit 1770 en de enorme woudreuzen en reusachtige omgevallen stammen doen denken aan een oerbos.

Kasteel Amerongen
Het dorp Amerongen heeft een beschermd dorpsgezicht. Vooral aan de Hof met de hervormde kerk en het stadhuis en langs de as Drostestraat - Nederstraat - Van den Boschstraat staan veel monumenten. Verreweg het bekendst is kasteel Amerongen. Het huidige kasteel is tussen 1673 en 1685 gebouwd en geopend voor publiek.

Grebbeberg
De 50 meter hoge Grebbeberg biedt een fraai uitzicht over de Neder-Rijn en de Betuwe. De Grebbeberg is vooral bekend vanwege de hevige gevechten bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog. De indrukwekkende erebegraafplaats en sporen van kogel- en granaatinslagen in sommige bomen herinneren hier nog aan.

Theekoepeltje
Druten Het theehuisje van de adellijke familie Van Delen met uitzicht over de Waal was met het (thans verdwenen) kasteel ten westen van het oude dorp Druten verbonden door het nog gedeeltelijk bestaande Van Delenspad. In 1969 werd het koepeltje door de gemeente voor één gulden gekocht van scheepswerf Janssen en gerestaureerd. Het ligt in de door vrijwilligers onderhouden Heemtuin Maas en Waal.

Gootspoken
Zaltbommel In de dakgoten van zo’n dertig huizen in het centrum van Zaltbommel zie je ze: gootspoken. De gebeeldhouwde figuren vertellen iets over de bewoners of de historie van het pand. Er zijn onder andere dakapen, fietsende spookjes, een neushoorn en een brillenspook.

Batterij onder Brakel
Batterij onder Brakel werd gebouwd in de periode 1879 - 1884. Het fort sloot de Waal, de uiterwaarden en de zuidelijke Waaldijk af tegen aanvallers. Samen met de Batterij onder Poederoijen bestreek de Batterij onder Brakel het inundatieveld in de Bommelerwaard, dat de achtergelegen oudere vestingen Loevestein en Woudrichem voor beschieting moest vrijwaren.

Download de volledige brochure van nederlandfietsland