Vittoria Graphene, Dé nieuwe innovatie in banden.

Vittoria Graphene, Dé nieuwe innovatie in banden.

Vittoria Graphene

Vittoria wil innoveren en door ontwikkelen en heeft daarom maar liefst 48 miljoen euro geïnvesteerd in een band die is voorzien van Grafeen dat ook regelmatig als wondermiddel bestempeld wordt. Grafeen ken je misschien van je grijze potlood maar is nu dus ook te vinden in banden. Wat doet dit goedje in een band? Het maakt een band sterker, lekbestendiger én sneller. Vittoria stelt zelfs dat de band bij een tijdrit van 50km 32 seconden sneller is dan welke band dan ook.


Wat is grafeen?
Grafeen wordt ook wel eens gekscherend super sterk kippengaas genoemd; de koolstofatomen hebben (onder de microscoop) de vorm van een bijenraat of van kippengaas. Feitelijk is Grafeen grafiet maar dan een heel dun laagje; stel je voor dat je een plakbandje op een grafietpotlood plakt, het deel dat op het plakband achterblijft bestaat deels uit grafiet. Grafeen is vederlicht en supersterk; het is bijna 200 keer beter bestand tegen breken dan staal en is daarmee één van de meest sterke materialen die we kennen. Kortgezegd is grafeen dus een supermateriaal!


Wat doet grafeen nu precies in een band?
Grafeen is een wondermiddel als je het in banden stopt, maar wat doet het nou eigenlijk in een band? Grafeen is in de rubber compound verwerkt en het goedje zorgt ervoor dat de band rekbaarder wordt. Deze hogere rekbaarheid zorgt ervoor dat de band beter in staat is om zich aan te passen aan het oppervlakte van het wegdek. De toepassing van Grafeen in de Vittoria band maakt de band ook nog eens lichter; maar liefst 45g per band gewichtsafname is er bereikt door deze toepassing. Dat is natuurlijk wel een heel eenvoudige wijze van gewicht besparing! Ook de grip is flink verhoogd door de toepassing van grafeen in de rubbercompound. Deze betere grip komt eenvoudig gezegd doordat het kippengaasmotief zich kan aanpassen aan de vorm van de ondergrond; als je rechtdoor rijdt is het materiaal steviger doordat de honingraatjes allemaal in dezelfde richting staan. Stuur je, dan verandert de structuur van de plaatjes en vormt het zich meer mee naar het wegdek waardoor het materiaal iets “zachter” wordt. Dat betekent eenvoudig gezegd dat je altijd profiteert van goed contact met het wegdek en een goede grip. Dit alles is natuurlijk al veelbelovend maar de belangrijkste verbetering is misschien wel de lekbestendigheid. Door de rekbaarheid van de band is deze in staat om de druk van een spijkerpunt op te vangen zodat lekrijden vrijwel onmogelijk wordt!

Geschreven door Ramon van de VeldeWilt u deze banden ook op uw fiets ? Kom langs in onze winkel.